erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
27272
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27272

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen uit de tweede helft van de 19de eeuw; mansardedak (leien, nok parallel aan de straat) met vier dakvensters (dak van 1926 naar ontwerp van de architecten J. en A. Moumal). Imitatievoegen tussen arduinen plint en puilijst. Deels gewijzigde begane grond met steekboogvormig winkelraam in plaats van twee vensters links en behouden arduinen poortomlijsting met sluitsteen. Rechthoekige en licht getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting, met oren en sluitsteen, op doorgetrokken dorpels; spiegels op de borstwering. Bekronend hoofdgestel met kroon- en tandlijst op uitgelengde consoles.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3948.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27272 (Geraadpleegd op )