Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Nederstraat
Locatie Nederstraat 17, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Empire getint herenhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw, aangepast na oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog, thans in zeer verwaarloosde toestand. Onderkelderd dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel met gemarkeerd middenrisaliet begrensd door hoekblokken en imitatiebanden onder de puilijst. Rechthoekige vensters op doorgetrokken arduinen kordons, in het middenrisaliet geaccentueerd door een geriemde omlijsting en kroonlijst boven het deurvenster met balkon boven de poort. Bekronend hoofdgestel, in het risaliet verrijkt met rozetten en modillons onder de houten kroonlijst op klosjes. Monumentale rechthoekige koetspoort tussen Toscaanse pilasters op hoge sokkel en bekronende arduinen balkonplaat en ijzeren hek.

Interieur. Wenteltrap met empire getinte trappalen. Achteraanbouwsels herhaaldelijk uitgebouwd met links en rechts met verspringende volumes, hoofdzakelijk rechthoekige en rondboogvensters en centrale erker tussen Toscaanse pilasters links. Aansluitende garages en achterliggende grote tuin.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Nederstraat

Nederstraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.