erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID: 27280   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27280

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Kattestraat. Hoekhuis met oude kern, volgens 17de-eeuws landboek zogenaamde "'thamerken" in de zijgevel door middel van jaarankers gedateerd 1731. Zeker sinds de tweede helft van de 19de eeuw apotheek, De Vacht, later De Paepe, met deels behouden oude winkelinrichting. Oorspronkelijk diephuis met voorgevel van vier traveeën (zie muurankers en reliëfplan (1746)) en zijgevel met vier, per twee gekoppelde vensters en twee verankerde bouwlagen (ankers met kram en krul), onder schilddak. In 1913 aangepaste gecementeerde en geschilderde voorgevel van zes traveeën geleed door imitatiebanden onder de puilijst en omlopende kordons en waterlijsten. Getoogde vensters met vlakke sluitsteen en dito deur in vierde travee; spiegels op de borstweringen. Smeedijzeren uithangteken met apothekersattributen en naam door kunstsmid V. Warie, naar oud model links van de deur. Vensters in de zijgevel met geblokte rechtstanden en ontlastingsbogen, beneden beluikt; twee eerste vensters met glas-in-loodramen, gedateerd 1929.

Interieur. Apotheek met deels behouden houten wandkasten.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 874.1-3673.
  • Kunstsmid Victor Warie, in Handelingen van de GEschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde van zijn Kastelnij en van den Lande tusschen Maercke en Ronne, XX, 1980, p. 66.
  • MINNAERT S., Inventaris van het landboek van Oudenaarde, Oudenaarde, 1976, p. 14.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27280 (Geraadpleegd op 06-08-2020)