Patriciërshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Patriciërshuis

• is aangeduid als beschermd monument Patriciërshuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Imposant voormalig patriciërshuis, in de 16de eeuw zogenaamd "Huis Vandermeeren" , volgens 17de-eeuws landboek eigendom van jonkheer Josse Le Poyvre. Sterk verbouwde voorbouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder steil zadeldak (leien, nok parallel met de straat) tussen zijtrapgevels (9 treden + schouw als topstuk); haakse achteraanbouw, voorheen met traptoren in de oksel, opklimmend tot de 16de eeuw. Oorspronkelijke voorgevel volgens Vande Velde verrijkt met gesculpteerde ornamenten en kariatiden zoals het Sint-Jorishof, vernietigd tijdens de godsdiensttroebelen. Volgens bouwvergunning van 1860, linker risaliet met grote koetspoort leidend naar de binnenplaats. Begin 20ste eeuw gesplitst in twee woningen. Naar verluidt in de jaren 1950 volledig aangepast. Heden gecementeerd parement, rechthoekige vensters en twee afzonderlijk verbouwde winkelpuien. Vernieuwde overstekende houten kroonlijst op deels nog zichtbare gesculpteerde modillons. Sporen van waterlijsten en vierkante venstertjes met zandstenen hoekblokken en ontlastingsbogen in verankerde zijtrapgevels; ankers met kram en krul en gekruiste ankers in de geveltoppen. In de achtergevel één behouden kruiskozijn en haaks achteraanbouwsel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) met achterpuntgevel, geleed door zandstenen waterlijst; twee behouden zandstenen bolkozijnen en gedicht zoldervenstertje in de top. Links aangebouwde travee onder mank zadeldak met voormalig kruiskozijn.

Interieur volledig verbouwd; nog deels behouden overwelfde kelder.

• Stadsarchief Oudenaarde, Fonds kaarten en plans, K. 455.