Winkelhuis in vakwerkbouw met kastkapel

Beschrijving

17de-eeuws winkelhuisje in versteende vakwerkbouw, het laatst bewaarde van de stad. Hoekhuis met twee bouwlagen en voorpuntgevel onder steil zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Benedenverdieping in baksteenbouw, vooraan met fraaie neoclassicistisch getinte houten winkelpui uit begin 20ste eeuw, voorheen met centrale deur en twee rechthoekige winkelramen confer tekening van A. Heins van 1905. Overkragende bovenverdieping en geveltop in vakwerkbouw met houten stijl- en regelwerk, twee gekoppelde houten kruiskozijnen in het midden en baksteenvulling voor de overige delen. Gelijkaardige topgevel met één centraal kruiskozijn en rechthoekige zolderluik onder de houten priemsteil. Overstekende dakschilden afgezet met rechte planken. Links hoekpenant met houten Onze-Lieve-Vrouwekapelletje en lantaarn. Zijgevel van gewitte baksteen met twee vensters en een deur in de vermoedelijk later toegevoegde linkertravee en versteende vakwerkbouw in de eerste vier traveeën.

Interieur. Nog oorspronkelijk met alle kenmerken van een doorsnee middeleeuws winkelhuis met grote voorkamer-winkel met toegang in de hoofdstraat en achterkamer, voorheen met opkamer boven een kleine kelder en houten spiltrap naar de bovenverdieping. Bewaarde balklagen met zware moerbalken op schoorstukken links. en zandstenen consoles rechts.

• HEINS A., Restes d'Anciennes Constructions Pittoresques dans notre pays en dans les contrées limitrophes, IV, 43, Brussel, s.d.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja