Familiepensionaat Van der Borght

Beschrijving

Voormalig familiepensionaat Van der Borght, in verschillende bouwfasen in 1906- circa 1912 opgericht als privé-kostschool voor jongens; in 1972 gefusioneerd met de vrije meisjesschool, internaat tot 1982, heden feestzaal Van der Borght.

Alleenstaand complex van meerdere vleugels van twee bouwlagen gelegen in een omringend park met dienstgebouwen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer polygonaal bakstenen paviljoentje met knoestige stijlen. Onderling verbonden, art-nouveaugetinte hoofdgebouwen van twee bouwlagen onder leien afgeknot schild- en zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Combinatie van licht verspringende, bakstenen lijst- en puntgevels met verhoogde begane grond, breukstenen plint en markante, hogere hoektoren met decoratieve en constructieve verwerking van witte baksteen voor banden, ontlastingsbogen en boogfriezen; sierankers. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, rondbogige torenvenstertjes. Art-nouveaudecoratie onder meer voor rondboogvelden met tegelpanelen en opschriften "Arbeid adelt", "Deugd verheft".

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Putte, schetsen 1907/41, 1910/32 en 1912/14.
  • TORFS F., Het vroegere Putte met Grasheide en Peulis, Nieuwkerken, 1984, 38.