erfgoedobject

Aalmoezenierswoning of proosthuis van het hospitaal

bouwkundig element
ID
27313
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27313

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aalmoezenierswoning of proosthuis van het hospitaal, gebouwd in 1884 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Verankerde bakstenen gebouw in neogotische stijl, vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldaken (nok parallel en loodrecht op de straat), links met zijaandak en dakkapelletjes. Gemarkeerd rechter zijrisaliet met puntgevel en typische Brugse travee-indeling met getoogde, op de begane grond gekoppelde vensters; spitsboogfries op de borstwering en dito nis op de bovenverdieping. Linkertravee met smalle spitsboognissen en getoogde deur, tussendorpel op consooltjes en bovenlicht.

Bakstenen achtergevel met middenrisaliet met puntgevel, gekoppelde steekboogvensters in getoogde nissen en erker links.

  • DEVOS P., De Sint-Martinuskerk te Melden, Monumenten en landschappen in Oudenaarde, V, Oudenaarde, Gent, 1993, p. 42.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Aalmoezenierswoning of proosthuis van het hospitaal [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27313 (Geraadpleegd op )