erfgoedobject

Huis Raepsaet

bouwkundig element
ID
27337
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27337

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Raepsaet
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Opmerkelijk en zeer beeldbepalend hoekpand op de splitsing van de Stationsstraat en de Beverestraat gebouwd in 1908-1909 in art-nouveau-getinte stijl naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels van respectievelijk twee, drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien) met twee grote schoorstenen. Sokkel, middenrisaliet en vensteromlijstingen van arduin. Voorgevel aan het Tacambaroplein met sterk verticaliserende accenten: markant centraal deurrisaliet met begrenzende fijne zuiltjes met bladkapiteeltjes onder het gebogen pseudofronton. Portaal (+ treden), bekronend buikig ijzeren balkon, door kunstsmid Victor Warie; drielicht met fijn gedecoreerde tussenstijlen, uitlopend in voluutconsoles van het aansluitend halfrond balkon. Speelse venstervormen en bekronend boogveld met zwierige art-nouveau-rankmotieven. Zijtravee met rechthoekige en korfboogvormige vensters in doorlopende arduinen vensternis met versierde borstweringen, waterlijsten, tussenstijlen en booglijsten. Horizontaliserende omlopende cordons ter hoogte van de dorpels en booglijsten. Gelijkaardige venstertraveeën in de zijgevels. Tegen rechtse hoek van de bovenverdieping, afgerond Onze-Lieve-Vrouwekapelletje met beeld en lantaarn, aangebracht in 1944.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3539.
  • Kunstsmid Victor Warie, Handelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde van zijn Kastelnij en van den Lande tusschen Maercke en Ronne, XX, 1980, p. 56.
  • VOSSAERT P., Persoonlijke notities.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis Raepsaet [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27337 (Geraadpleegd op )