erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID: 27343   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27343

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Hoekhuis: gevels en daken
  Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
  Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981

Beschrijving

Thans gelegen aan de Scheldekaai. Voorheen hoekhuis met de Perrengang waar de gebroeders Boulez begin 20ste eeuw een thans verdwenen olieslagerij hadden. In 1923 richtten zij een bioscoop in met toegang in het linker gedeelte van het huis.

Hoekhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw met voorgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen daken. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met bekronend driehoekig en van oculus voorzien fronton boven het licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën. Rechthoekige bovenvensters met doorlopende onderdorpels. Verbouwde begane grond met behoud van centrale rechthoekige deur gevat in arduinen (?) omlijsting en bekroond door kroonlijst op consoles. Entablement als gevelbeëindiging. Verankerde zijgevel van zes traveeën, uitziend op de kaai, deels geschilderd en deels bepleisterd, met rechthoekige vensters. Rechter zijpuntgevel afgewerkt met vlechtingen; topstuk bekroond door ijzeren windwijzer.

Nummer 18. Gedeelte van 18de-eeuwse trap met gesculpteerde trappaal behouden in huidige winkelruimte.

 • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 874.1-3826.
 • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 752.1-15.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1996


Relaties

 • Is deel van
  Stadskern Oudenaarde

 • Is deel van
  Tussenbruggen

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27343 (Geraadpleegd op 22-09-2020)