School

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool voor jongens en meisjes, nu stedelijke academie voor muziek en woord. Opvallend gebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen in voortuintje met ijzeren afsluiting op hoek met de Parkstraat, voorheen de Burgschelde, een Schelde-arm, gedempt in 1957. Plans daterend van 1875 getekend door stadsarchitect Ch. Vanderstraeten, slechts gebouwd in 1882-83. Bakstenen gebouw met in de hoekgebouwen verwerking van Savonnières voor speklagen en waterlijsten. Symmetrische gevelindeling met langgerekte schoolvleugel van één bouwlaag en zestien traveeën, waaronder het centrale poortrisaliet onder driehoekig fronton, en flankerende hoekgebouwen met onderwijzerswoningen van twee bouwlagen. Getoogde vensters met doorlopende waterlijsten. Centrale travee met twee deuren, voor jongens- en meisjesschool; bekronend driehoekig fronton met eertijds fraaie dakruiter. Onderwijzerswoningen eveneens voorzien van symmetrische ordonnantie met deurrisaliet uitlopend in pseudofronton; voorts gemarkeerde speklagen en aflijnend boogfries.

Eenvoudige bakstenen achtergevels met afdaken op ijzeren zuiltjes, uitziend op geplaveide speelplaats.

In 1950 toevoeging van een nieuwe theater- en concertzaal naar ontwerp van architectenbureau Luc Lodewyckx (Antwerpen).

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 861. 2-1, 2.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja