Huishoudschool der blauwe zusterkens

Gemeente Oudenaarde

• Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

is beschermd als monument Huishoudschool der blauwe zusterkens

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huishoudschool der blauwe zusterkens

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Voormalige "Huishoudschool der blauwe zusterkens". Tegen de zogenaamde "Boudewijnstoren" (Markt 40) aangebouwd huis, uit de 17de eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevel op vernieuwde zandstenen plint van drie traveeën en oorspronkelijk twee, thans drie bouwlagen. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling, in de eerste twee bouwlagen voormalige kruiskozijnen met verwerking van zandsteen voor negblokken, ontlastingsbogen en doorlopende banden. Rechthoekige deur met bolkozijn als bovenlicht in rechter travee. Oorspronkelijke muurankers op eerste twee bouwlagen. In de loop van de 19de eeuw toegevoegde bovenste verdieping en aflijnende kroonlijst op modillons.

Interieur: In achterin gelegen kamer, interessant plafond met stucbekleding met panelen versierd met florale motieven en putti, jaartal 1662 op gestucte moerbalk; vermoedelijk aangepaste schouw met geprofileerde zandstenen wangen en stucversiering op boezem, uit begin 18de eeuw.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke