Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Dubbelhuis met voortuin, afgesloten door een laag bakstenen muurtje, gebouwd in 1785 als toevluchtsoord voor de zusters van het in 1783 afgeschafte klooster van Beaulieu te Petegem, in 1824 aangekocht door de gemeente. Verankerd, witgeschilderd bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting, met persiennes. Centrale rechthoekige deur in geprofileerde omlijsting.

Interieur. Bij renovatie ontdekte muurschilderingen met oriëntalistische afscheidstaferelen in geschilderde omlijstingen en bloemenguirlandes tussen de vensters, nu bewaard achter een houten wand. Beschilderde bakstenen achtergevel met aflijnende bepleisterde daklijst.

Rechts op de rooilijn ingeplant dienstgebouw met verankerde gewitte gevel van twee traveeën en één bouwlagen onder zadeldak (pannen) met korfboogpoort in rechtertravee.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks VI, deel 1, Gent, 1903, Bevere p. 35.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja

Tuin

De achterliggende, bescheiden tuin van de pastorie is ingericht als siertuin met centraal gazon omgeven door een bomen- en struikenrand.