Gemeentehuis van Bevere, gemeenteschool en onderwijzerswoning

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Doornikse Heerweg. Voormalig gemeenteschool, onderwijzerswoning en gemeentehuis, gebouwd in 1875, uitgebreid met vier klassen in 1879 en herhaaldelijk verbouwd. Recent werden de vier linkertraveeën gesloopt en vervangen door nieuwe bouw.

Behouden drie rechtse traveeën met twee bouwlagen en zadeldak (pannen) met beraapt parement, horizontaliserend cordon en aflijnende kroonlijst. Begane grond met rondboogdeur en -vensters in vlakke bepleisterde omlijsting, per travee gevat in rondboognis met arduinen imposten; ramen met ijzeren roedeverdeling. Licht getoogde bovenvensters in dito nissen. Blinde zijgevel met aangebouwde lagere vleugel.

• DEVOS P., De gemeentehuizen in Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 706-707.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja