Schuur de Boerenkathedraal

Beschrijving

Een 18de-eeuwse schuur, afkomstig van Poederlee, volgens oude methoden in 1995 heropgebouwd en ingeplant bij een recent, deels met recuperatiemateriaal opgericht, woonhuis.

Imposante lemen schuur met zichtbare stijlen, zes traveeën en één bouwlaag onder rieten schilddak (nokrichting parallel aan de straat) met uilengaten; kleine vierkante venstertjes.

Interieur met op een balk de inscriptie "1727", een 17de-eeuwse sparrenconstructie en timmermans-merktekens.

Op het met gras begroeide terrein aan de straatzijde, in 1996 parallel aan de schuur ingeplant 18de-eeuws bakhuis afkomstig van de Schranshoeve in Schriek. Voor de Zuiderkempen representatief lemen bakhuis met buitenliggende oven.

Ten zuiden van de schuur, eveneens in 1996 heropgebouwd, houten vroeg-19de-eeuws varkenshok met aangebouwd "huiske" (nokrichting loodrecht op de straat) afkomstig van de Lostraat in Heist-op-den-Berg. Volgens L. Cools laatste voorbeeld in de regio.

• Gegevens verstrekt door L. Cools.

Auteurs: Steyaert, Rita