erfgoedobject

Landhuis en blekerij met dienstgebouwen en park

bouwkundig / landschappelijk element
ID
27380
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27380

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige blekerij, heden landhuis, opgericht door de stad onder leiding van de bouwmeesters A. Van den Hende en Ph. Van der Meersch in 1778, binnen een vierkante omgrachting. Volgens archiefdocumenten in de jaren 1860 in het bezit van de familie Debleeckere met oprichting van een blekerijgebouw en drogerij voor linnen, circa 1880 van linnenbleker Verbouwe met uitbreiding van een mechanische stoomweverij en vergroting van het huis; begin 20ste eeuw eigendom van de familie Omer Gevaert-Van Wijnendaele en ingericht als landhuis, later onder meer bewoond door zijn kinderen Gaston Gevaert en verblijf van kunstschilder Edgar Gevaert tussen 1916 en 1920, voor hij zich te Sint-Martens-Latem vestigde.

Nummer 6: heden landhuis met achterliggend park met vijver, aangelegd in het interbellum, reikend tot de rechtgetrokken Schelde. Vooraan aan de straat, ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers en rij leilinden; domein toegankelijk via een overluifeld hek in de as van de voordeur en een fraai uitgewerkt ijzeren hek tussen hoge pijlers met bolornament recht van het woonhuis. Verankerd, deels begroeid rozegeschilderd bakstenen dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat), vermoedelijk in kern van 1778, herhaaldelijk aangepast in de 19de en begin 20ste eeuw. Licht getoogde, vlak omlijste vensters met rolluikkasten en rechthoekige deur met bovenlicht in arduinen omlijsting met 3 treden. Toegevoegde gecementeerde spiegels op de penanten.

Gelijkaardige achtergevel met arduinen deuromlijsting en deur in glas-en-gekruld-ijzer. Links aangebouwde veranda met grote rondboogdeuren met kleine roedeverdeling uitziend op de tuin.

Interieur. Bewaarde zware vierkante moerbalken op geprofileerde hardstenen consoles, hal met muurschilderingen met landschapstaferelen van Oudenaarde, marmeren vloer met rozet en deuren met beschilderd glas; bewaarde muurtekening van George Minne.

Ten oosten, in L-vorm aangebouwde dienstgebouwen en garage in regionalistische stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met twee dakkapellen, beluikte houten kruiskozijnen en korfboogpoort.

Ten zuiden in de tuin, vroegere koestal in regionalistische stijl, naar verluidt ontworpen door Edgar Gevaert in de periode 1916-20.

Nummer 8-10. Voormalige linnenblekerij, later ook wasserij, opgericht in de jaren 1860 en uitgebreid circa 1900 zie opschrift in boogveld: "wasschen - bleken - strijken". Sinds het eerste kwart van de 20ste eeuw twee woningen met achteraan behouden zeer lang blekerijgebouw onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Verankerde geelgeschilderde bakstenen puntgevels van drie traveeën en twee bouwlagen onder parallelle zadeldaken (pannen). Rechthoekige vensters onder I-latei met rozetten, op de bovenverdieping van nummer 10 onder boogveld met opschrift. Nummer 8 met steekboogvormige muuropeningen in zijpuntgevel.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Landhuis en blekerij met dienstgebouwen en park [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27380 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.