Afspanning Het Hoefijzer

Gemeente Putte

• Adrescontrole Putte (adrescontroles: 16-10-2006 - 16-10-2006).
  • Inventarisatie Putte (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

is beschermd als monument Afspanning Het Hoefijzer

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Afspanning Het Hoefijzer

Beschrijving

Voormalige 18de-eeuwse afspanning, naar verluidt de laatst bewaarde "estaminet" aan de oude Kempische veeweg van Nederland naar Mechelen. Enkelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), met gevelsteen "1772".

Verankerde, bakstenen lijstgevel met gepikte plint, gekalkte muurbanden en paardenringen. Rechthoekige beluikte vensters met houten lateien en beschilderde ontlasting met sluitsteen, mogelijk verwijzend naar vroegere kruiskozijnen. Eerste travee met bouwnaden en rondboogdeur in beschilderde omlijsting met druiplijst, sluitsteen en imposten; hogerop gevelsteen met hoefijzer en jaartal "1772" en flankerend opschrift "Het Hoefijzer Herberg bij Amand Van Rompaey". Links vernieuwde zijpuntgevel.

Auteurs: Steyaert, Rita