erfgoedobject

Leenrechtbank Groene Vierschaar

bouwkundig element
ID
27390
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27390

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Groene Vierschaar" gelegen aan de grens met Moregem, bij de ingang van een voormalige dreef die leidde naar het nu verdwenen kasteel of de heerlijkheid van Volkaersbeke (Moregem). Door twee linden geflankeerde openluchtvierschaar of leenrechtbank afhankelijk van de heerlijkheid Volkaersbeke, vermoedelijk daterend uit de 16de eeuw doch teruggaand op een ouder exemplaar en gerestaureerd eind 19de eeuw door de toenmalige eigenaars de familie Kervijn de Volkaersbeke. In U-vorm geplaatste lage bank met gemetste voet en arduinen dekplaat, vooraan eindigend op twee gesculpteerde natuurstenen stijlen in renaissancestijl met nu onleesbare wapenschilden van de families Van Hoobroeck en Van Spiere, heren van Moregem, opgehangen aan leeuwenkoppen, met bekronende schelp en wortelmotief op de sokkel. Binnenin bakstenen vloer in visgraatverband.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief.
  • DE KEGEL A. - DEMEY A. - DEVOS P. - PIETERAERSENS M. - ROBIJNS L., Beschermde Monumenten, Stads- en dorpsgezichten en Landschappen in Oost-Vlaanderen, Gent, 1991, p. 216.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1962, Tweede Band, Gent, 1963, p. 8-9.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In het domein van Bokrijk werd een reproductie gebouwd van deze vierschaar.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Twee gerechtslindes bij Groene Vierschaar

  • Is deel van
    Wortegemstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leenrechtbank Groene Vierschaar [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27390 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.