erfgoedobject

Klooster- en schoolcomplex

bouwkundig element
ID
27392
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27392

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kortrijkstraat. Voormalig klooster en schoolgebouwencomplex van 1921 in plaats van de oude gebouwen, vernield in 1918, volgens mondelinge bron naar ontwerp van architect Albert Massez (Ronse). Stichting van het klooster met kleuter- en lagere meisjesschool in 1896 door de grauwzusters-penitenten uit Velzeke in het ouderlijk huis van bestuurder Ludovicus Gevaert van het klooster van Velzeke. In 1986 terugkeer van de laatste zusters naar het moederklooster te Velzeke.

Neogotische bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond uitziend op de Wortegemstraat met ten zuiden aangebouwde kapel van twee traveeën met driezijdige apsis en traptorentje in de oksel. Kloostergebouw met twee bouwlagen gemarkeerd door twee uitspringende voortrapgevels en centraal uitgebouwde toegang met getrapt dakvenster, begrensd door versneden steunberen. Hardstenen plint, speklagen, vensterkruisen en cordons en dekstenen. Sierankers op de penanten. Kenmerkende kruiskozijnen onder boogvelden en aflijnende bakstenen muizentand. Centrale spitsboogdeur met 5 treden, onder waterlijst en bekronend beeld van Heilige Franciscus onder baldakijn en gevelsteen "anno 1921".

  • DE SMET M., Kroniek van de Sint-Pietersbandenkerk van Bevere, Oudenaarde, 1995, p. 58-59.
  • DE WOLF K., Acht eeuwen geschiedenis Grauwzusters-Penitenten, Kloostergemeenschap, ziekenzorg, onderwijs, kunstpatrimonium, Zottegem, s.d., p. 177-178, 405.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster- en schoolcomplex [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27392 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.