erfgoedobject

Klooster- en schoolcomplex

bouwkundig element
ID: 27392   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27392

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kortrijkstraat. Voormalig klooster en schoolgebouwencomplex van 1921 in plaats van de oude gebouwen, vernield in 1918, volgens mondelinge bron naar ontwerp van architect Albert Massez (Ronse). Stichting van het klooster met kleuter- en lagere meisjesschool in 1896 door de grauwzusters-penitenten uit Velzeke in het ouderlijk huis van bestuurder Ludovicus Gevaert van het klooster van Velzeke. In 1986 terugkeer van de laatste zusters naar het moederklooster te Velzeke.

Neogotische bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond uitziend op de Wortegemstraat met ten zuiden aangebouwde kapel van twee traveeƫn met driezijdige absis en traptorentje in de oksel. Kloostergebouw met twee bouwlagen gemarkeerd door twee uitspringende voortrapgevels en centraal uitgebouwde toegang met getrapt dakvenster, begrensd door versneden steunberen. Hardstenen plint, speklagen, vensterkruisen en kordons en dekstenen. Sierankers op de penanten. Kenmerkende kruiskozijnen onder boogvelden en aflijnende bakstenen muizetand. Centrale spitsboogdeur met 5 treden, onder waterlijst en bekronend beeld van Heilige Franciscus onder baldakijn en gevelsteen "anno 1921".

  • DE SMET M., Kroniek van de Sint-Pietersbandenkerk van Bevere, Oudenaarde, 1995, p. 58-59.
  • DE WOLF K., Acht eeuwen geschiedenis Grauwzusters-Penitenten, Kloostergemeenschap, ziekenzorg, onderwijs, kunstpatrimonium, Zottegem, s.d., p. 177-178, 405.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Klooster- en schoolcomplex [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27392 (Geraadpleegd op 29-05-2020)