erfgoedobject

Brouwerij Liefmans

bouwkundig element
ID
27402
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27402

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Liefmans
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"Brouwerij Liefmans", reeds vermeld in de stad Oudenaarde (Krekelput) in 1679. In 1927 werd de vergunning verleend tot het bouwen van een volledig nieuwe brouwerij aan de oostelijke Schelde-oever op grondgebied Edelare. Nu nog enkel gisting en bottelarij van hoge gistingsbieren uit brouwerij Riva (Dentergem). Baksteenbouw met beton in verschillende volumes onder plat dak. Grotendeels behouden infrastructuur: brouwzaal met twee roerkuipen met bijhorende moutsilo's en pletmolens, de kookzaal met de verschillende water-, bier- en "maschketels", de twee koelsystemen in koper respectievelijk met twee open koelschepen en met buizen, laatstgenoemde ook zogenaamd "baudelots", en ten slotte de eveneens uit rood koper gemaakte open gistkuipen. In de lagere bijgebouwen is er naast de vroegere schrijnwerkerij en smidse een klein museum ondergebracht.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 752.1-213.
  • DEVOS P., De brouwerij Liefmans, Monumenten en Landschappen in Oudenaarde (4), Oudenaarde, 1992, p. 25-28.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerij Liefmans [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27402 (Geraadpleegd op )