Brouwerij Liefmans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Liefmans

Beschrijving

"Brouwerij Liefmans", reeds vermeld in de stad Oudenaarde (Krekelput) in 1679. In 1927 werd de vergunning verleend tot het bouwen van een volledig nieuwe brouwerij aan de oostelijke Schelde-oever op grondgebied Edelare. Nu nog enkel gisting en bottelarij van hoge gistingsbieren uit brouwerij Riva (Dentergem). Baksteenbouw met beton in verschillende volumes onder plat dak. Grotendeels behouden infrastructuur: brouwzaal met twee roerkuipen met bijhorende moutsilo's en pletmolens, de kookzaal met de verschillende water-, bier- en "maschketels", de twee koelsystemen in koper respectievelijk met twee open koelschepen en met buizen, laatstgenoemde ook zogenaamd "baudelots", en ten slotte de eveneens uit rood koper gemaakte open gistkuipen. In de lagere bijgebouwen is er naast de vroegere schrijnwerkerij en smidse een klein museum ondergebracht.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 752.1-213.
  • DEVOS P., De brouwerij Liefmans, Monumenten en Landschappen in Oudenaarde (4), Oudenaarde, 1992, p. 25-28.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja