erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
27403
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27403

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen gelegen ten noorden van de zogenaamde Kapellekouter (Kerselare), op de grens met Volkegem. Grondig gerestaureerd.

Ten westen, onderkelderde boerenwoning met gewitte gevel op gepikte plint onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), minstens uit de 18de eeuw (zie Ferrariskaart). De voormalige rechthoekige vensters zonder luiken zijn vervangen door zandstenen kruiskozijnen met negblokken en luiken. Het vroegere middelste venster is vervangen door een klein rechthoekig raampje. Rondboogdeur in zandstenen omlijsting met bordestrapje met later aangebrachte ijzeren leuning. Bij de restauratie toegevoegde gevelsteen met fictief jaartal 1765. Rechter travee voormalige kelder met opkamer. Overstekend dakschild met daklijstbalkjes. Rechter zijgevel met behoud van drie ijzeren ringen voor paarden.

Interieur. Grotendeels veranderd met behoud van de kelder met twee tongewelfjes, de balklaag op de opkamer en de troggewelven met eiken balken in de huidige woonkamer, voorheen twee kamers gescheiden door schouw.

Links van de woning, aangebouwd bedrijfsgebouw onder zadeldak (pannen) met gewitte gevel op gepikte plint met getoogde staldeurtjes.

Ten oosten, vroegere schuur onder zadeldak (golfplaten, nok parallel aan de straat), uit de 19de eeuw. In de tuin bevindt zich naar verluidt een natuurlijke bron.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27403 (Geraadpleegd op )