Klooster en school van de Zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Edelare
Straat Edelareberg
Locatie Edelareberg 59-61, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Klooster en school van de Zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Ensemble gevormd door de Sint-Martinuskerk, het kerkhof, het klooster en de pastorie

Deze bescherming is geldig sinds 19-12-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Klooster en voormalige school van de Zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie. Gelegen ten westen naast de parochiekerk. Gebouwen met L-vormige opstelling, volgens documenten in het klooster opgericht in 1897; nieuwe vleugel, vermoedelijk de nog bestaande neogotische vleugel, van 1902. School opgeheven in 1983. Aan de straatkant afgesloten door bakstenen muur voorzien van drie rondboognissen met reliëfs met staties van de kruisweg, daterend van 1902.

Zuidwestelijke vleugel, aan de veldzijde (Kerklosstraat), in de vorm van twee burgerhuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder verspringende zadeldaken (pannen), daterend uit eind 19de eeuw. Beraapte gevels met licht getoogde deuren en beluikte vensters. Aan de straatkant gewone bakstenen gevels met nagenoeg rechthoekige muuropeningen. Haakse vleugel van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met talrijke houten dakkapellen, van 1902. Zijtrapgevels (8 treden + topstuk) met neogotische Brugse travee met driepas. Getoogde vensters in verdiepte travee-nissen met sierankers op de penanten.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer ED. 874.1-259.
  • DE JAEGHER G. 1981: Edelare-Kerselare. Maria toegewijd in vreugd en tegenspoed, Oudenaarde, 63.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Edelareberg

Edelareberg (Oudenaarde)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Klooster en school van de Zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27408 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.