erfgoedobject

Klooster en school van de Zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

bouwkundig element
ID
27408
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27408

Juridische gevolgen

Beschrijving

Klooster en voormalige school van de Zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie. Gelegen ten westen naast de parochiekerk. Gebouwen met L-vormige opstelling, volgens documenten in het klooster opgericht in 1897; nieuwe vleugel, vermoedelijk de nog bestaande neogotische vleugel, van 1902. School opgeheven in 1983. Aan de straatkant afgesloten door bakstenen muur voorzien van drie rondboognissen met reliëfs met staties van de kruisweg, daterend van 1902.

Zuidwestelijke vleugel, aan de veldzijde (Kerklosstraat), in de vorm van twee burgerhuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder verspringende zadeldaken (pannen), daterend uit eind 19de eeuw. Beraapte gevels met licht getoogde deuren en beluikte vensters. Aan de straatkant gewone bakstenen gevels met nagenoeg rechthoekige muuropeningen. Haakse vleugel van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met talrijke houten dakkapellen, van 1902. Zijtrapgevels (8 treden + topstuk) met neogotische Brugse travee met driepas. Getoogde vensters in verdiepte travee-nissen met sierankers op de penanten.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer ED. 874.1-259.
  • DE JAEGHER G. 1981: Edelare-Kerselare. Maria toegewijd in vreugd en tegenspoed, Oudenaarde, 63.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klooster en school van de Zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27408 (Geraadpleegd op )