Azijnstokerij De Ruyck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Azijnstokerij De Ruyck

Beschrijving

Voormalige "azijnstokerij De Ruyck" (sedert 1919), ook zogenaamd "De Wijngaard", opgericht in 1901 ter vervanging van een bloemisterij en hoeve, gebouwd op de plaats van de oude zogenaamd lazerij, gesticht eind 12de eeuw - begin 13de eeuw en opgeheven in het eerste kwart van de 17de eeuw. Azijnstokerij stopgezet in 1993.

Woonhuis van drie bouwlagen onder zadeldak (leien, nok loodrecht op straat), naar verluidt van 1901, later gecementeerd. Voorpuntgevel van drie traveeën met rechthoekige muuropeningen overspannen met imitatie-ontlastingsboog met sluitsteen. Lekdrempels doorgetrokken tot cordons. Sierankers. Deur met geajoureerd ijzeren rooster met roos als centraal motief en bovenlicht met glas-in-loodraam met zwaan. Oculus in geveltop. Dakranden afgeboord met windveren.

Kleine bedrijfsgebouwen achterin, ook serres en schouw van voormalige bloemisterij.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja