Hoeve Schaepestal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Schaepestal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg-hoeve

Beschrijving

Voormalige herberg-hoeve, reeds als dusdanig vermeld in het landboek van Leupegem van 1783, in de 19de eeuw zogenaamd "Schaepestal" en "In de zon", heden onbewoond. Aan de straat gelegen boerenwoning met aansluitende stallen rechts van het woonhuis en in U-vormige opstelling, met mestvaalt. Woonhuis van vijf traveeën met witgeschilderde gevel op grijsgeschilderde plint onder afgewolfd zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat), daterend uit de 19de eeuw. Licht getoogde deur en vensters op lekdrempels. Ten zuiden, achter het woonhuis, bakhuis.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja