Hoeve 't Verbrand Hof

Beschrijving

Grote vierkante semigesloten hoeve van 1801 rond gekasseid erf, in de volksmond zogenaamd "t Spookhof", "Webelhof" of "t Verbrand Hof", toegankelijk via gietijzeren hek gevat tussen veelhoekige bakstenen pijlers. Achterin gelegen baksteenbouw onder zadeldaken.

Ten noorden, boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag (kunstleien, nok loodrecht op straat) met verankerde gewitte gevel op gecementeerde plint met schijnvoegen. Licht getoogde muuropeningen; beluikte vensters: in eerste twee traveeën met bewaard houtwerk, vernieuwd in overige vier traveeën. Rechter zijgevel met vlechtingen en licht getoogd laadluik waarboven waterlijst en oculus. Ten oosten, aanbouwsel onder doorlopend dak (pannen, nok loodrecht op straat) met rechthoekige poortopening en licht getoogd laadluik op de linker zijgevel.

Ten oosten, recentere lagere aangebouwde, koestallen (pannen, nok parallel aan de straat) met tandlijst en rechthoekige muuropeningen. Linker gevel nu geopend door rechthoekige poort.

Ten zuiden, lage stallen met gewitte gevel, rechthoekige muuropeningen en brede veldpoort (pannen, nok loodrecht op straat). Jaartal 1801 met rode dakpannen in dak.

Ten westen, hoge dwarsschuur (pannen, nok parallel aan de straat) met verankerde gewitte gevel, segmentbogige toegangspoort waarboven diamantsluitsteen met anno 1801 en daarboven nis met Heilige Antoniusbeeldje, rechthoekige poort en sporen van gedichte rechthoekige poort. Rechter zijgevel met jaaranker 1801 in de nok.

Ten zuidoosten, achterin gelegen bakhuis met laag bakstenen muurtje verbonden met gietijzeren veldhek tussen bakstenen pijlers.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja