Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woningcomplex

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Serpentsstraat. Eertijds majestueus woningcomplex minstens uit de tweede helft van de 17de eeuw, in het bezit van Van der Straeten - Claeys-Bouaert, tijdens beide Wereldoorlogen beschadigd en grotendeels heropgebouwd circa 1920 en circa 1940. Volledig ommuurde tuin met ijzeren bruggetje en onder andere Gunera, kastanje en es. Achterin een arduinen en bakstenen zitbank (vierschaar?) met inscriptie van jaartal 1680 en wapensteen.

Ten noorden, achterin bakstenen ommuring met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met bolornamenten, in grote beboomde tuin gelegen groots onderkelderd herenhuis in L-vorm van het eerste kwart van de 20ste eeuw op oudere kern, ten oosten lager aanbouwsel van het tweede kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw onder mansardedaken (pannen, leien en kunstleien) met dakkapellen met schouderbogen. Gevelindeling door lisenen en rechthoekige vensters, centrale brede rechthoekige beglaasde deur in arduinen omlijsting in westvleugel. Ten noordoosten verankerde straatgevel met verschillende vensters, waarvan sommigen en de keldervensters getralied.

Oostelijke straatgevel (loodrecht op de Serpentsstraat); jaartal 1944 op hoekkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

Ten zuidwesten, vroeger koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Gewitte lijstgevel met sierankers, ritmerende pilasters met geprofileerd kapiteel en blinde korfboogarcade. Ten westen, gebouwtje onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met blinde rondboogvormige travee-nis en sierlijk uitgewerkte houten windveer.

Ten noorden, tegen tuinmuur, oude vervallen lange serre met centrale ingang. Ten oosten, naar verluidt voormalige ijskelder.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja