Ensemble van twee burgerhuizen

Gemeente Oudenaarde

• Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

is beschermd als monument Ensemble van twee burgerhuizen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Ename

Beschrijving

Breedhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak (pannen), deels opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, aanpassingen uit uit de eerste helft van de 19de eeuw (zie rondboogvensters van bovenverdieping) en wijzigingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw (onder meer gevelcementering en verbouwing van twee traveeën tot winkelpui), thans een woning van vier traveeën bestaand uit enkelhuis met bijbehorende vroegere winkel (nummer 32) en een enkelhuis van drie traveeën (nummer 34). Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen op granito plint. Begane grond geritmeerd door gecanneleerde pilasters. Rechthoekige benedenvensters met luikduimen. Lagere rondboogvormige bovenvensters in geprofileerde omlijstingen op doorlopende kordonlijst. Penanten met reliëfdecoratie in ovale medaillons (eerste helft van de 20ste eeuw). Bijzondere gebogen deur in nummer 34 met houtsnijwerk in rococostijl en uitgespaarde halve rondboog van verdwenen waaier in het bovenlicht. Winkelpui met gebogen uitstalraam naast ingewerkte deurportiek. Geprofileerde daklijst met hanggoot.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke