• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Ename

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met winkelpui

Beschrijving

Vroeger dubbelhuis van vijf traveeën, en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat), in kern uit 18de eeuw, aangepast midden 19de eeuw en in de jaren 1960 omgevormd tot tweegezinswoning met wijziging van de vensters en toevoeging van winkelpui. Sporen van een kleinere zijpuntgevel met vlechtingen in de linker zijgevel. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op hardstenen plint, met uitzondering van de deur sterk vergrote moderne muuropeningen. Hoge rechthoekige deur in grijsgeschilderde hardstenen omlijsting op hoge neuten en afgedekt door een brede kroonlijst op eenvoudige consoles; bovenlicht met geometriserend traceerwerk. Licht overstekende fries met fijn geprofileerde cordonlijst en geprofileerde daklijst met gootlijst. Vernieuwing van dak in de jaren 1950 met storende toevoeging van drie brede dakvensters met plat dak.

Gemoderniseerd interieur met behoud in linker kamer van bepleisterde moerbalk en dito zoldering en 18de-eeuwse schouwboezem met stuclijstwerk.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja