Ensemble van vier dorpswoningen

Gemeente Oudenaarde

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Vier dorpswoningen

omvat de bescherming als monument Ensemble van vier dorpswoningen: gevels en daken
gelegen te Lijnwaadmarkt 22-28 (Oudenaarde)

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Ename

Beschrijving

Rij van vier huisjes van anderhalve bouwlaag in eenheidsbebouwing, respectievelijk drie dubbelhuisjes van drie traveeën en één enkel van twee traveeën, onder mank zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), waarschijnlijk opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw en aangepast circa 1900. Verankerde en witgeschilderde gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen en grijsgeschilderde plint. Horizontaliserende geschilderde platte banden ter hoogte van de boogstenen en lekdrempels van de muuropeningen. Begane grond met rondbogige muuropeningen, vensters met luiken op kordonlijst. Kleine segmentbogige bovenvensters, alternerend met blinde vensters boven de deur.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke