Kasteeldomein Axelwalle

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Heurne
Straat Axelwalle
Locatie Axelwalle 15, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Axelwalle

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Domein zogenaamd "Axelwalle", naar de vroegere burcht en later kasteel zogenaamd "Rotse" van de heerlijkheid Axelwalle. Geheel van kasteel met dubbele omgrachting, bossen, landerijen, parken en vijvers bestond tot de jaren 1840. In de 16de eeuw bezit van de familie de Mastaing, heren van Heurne en Eine; vanaf 1660 tot 1794 eigendom van de familie Hoobrouck, heren van Axelwalle, Asper, Zingem en Moregem. Paviljoentje uit eind 18de eeuw opgetrokken op omgracht vroeger opperhof met gevelsteen met het wapen van de heren van Hoobrouck, bestond tot 1977.

Naar ontwerp van architect A. Degeyter werd in opdracht van Dhr. Vindevogel het nieuw kasteel in 1978 groter heropgebouwd op kasteelsite (vroegere kelders bewaard); gerecupereerde materialen onder andere van het voormalige kasteel uit vroegere wallen in 1975 uitgegraven, oevers toen met beton versterkt en met bakstenen banden omzoomd, gevelsteen met wapen van het voormalig paviljoentje werd boven de poort geïncorporeerd. Brug leidend tot hoofdingang werd op oorspronkelijke grondvesten gebouwd. Groots domein langs twee lanen met kastanjebomen te bereiken, namelijk ten zuidwesten langs Axelwalle en ten noordoosten langs Zingem.

Deels bewaard gebleven stenen wapensteen van de Heren van Heurne gevonden in de wallen hangt thans in de inkomsthal.

  • Hospitaalarchief Oudenaarde, Kaarten- en prentenfonds, nummer 27.
  • DESMIJTERE G. - DE SMET A. - MARTENS L. - LAMON L., Kasteel Axelwalle in Heurne, Stenen Mysteries In De Vlaamse Ardennen, Ronse, 1989, p. 99-102.
  • TULLEKEN-VANDEVELDE M.J., Axelwalle, een kasteel zoals geen ander, in Toerisme in Oost-Vlaanderen, 4, 1983.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Axelwalle

Axelwalle (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.