Villa Het Kasteeltje

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Heurne
Straat Heurnestraat
Locatie Heurnestraat 253, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Het Kasteeltje

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Zogenaamd "Het Kasteeltje", gelegen in grote beboomde tuin; gietijzeren afsluiting aan de straat met twee hekken aan decoratief uitgewerkte pijlers van baksteen en arduin. Gekasseide en begraasde oprit. Mooie tuin met onder meer kastanjes, beuken, treurwilgen, sparren, tulpenboom en een Sequoia.

Indrukwekkende villa in neogotische en eclectische stijl, opgetrokken in 1901 naar ontwerp van architect J. Bosschaert in opdracht van de toenmalige burgemeester H.J. Landrieu. Onderkelderd bakstenen en arduinen complex van twee bouwlagen onder schild- en zadeldaken (leien) met een aantal dakkapelletjes, accent op volumewerking. Gevels getypeerd door baksteendecoratie aan de dakranden, rechthoekige vensters; decoratief traliewerk op begane grond van rechter zij- en achtergevel, zandstenen kruiskozijnen en korfbogige boogvelden, puntgevels in voor-, rechtse zij- en achtergevel; eertijds voorzien van houten windveren. Voorgevel met linker puntgevel met erker op begane grond, links geflankeerd door lager aanbouwsel onder schilddak, rechts door toren met korte achthoekige spits, tot 1918 echter met indrukwekkende hogere torengeleding met opengewerkte spits waarop windwijzer met initialen H.L., thans op stenen bloemenbak vooraan in de tuin. Deurportiek in de toren met mooie deur van pitchpine met decoratief traliewerk, identieke achterdeur. Interieur: met art-nouveau-inslag gepolychromeerde geglazuurde tegelfriezen met afbeeldingen van bloemen en pauwen in de traphal, salon gestoffeerd in neo-Vlaamse-renaissence, eetkamer in neo-Lodewijk XV-stijl.

Ten noorden, mooie L-vormige voormalige paardenstallen met duiventoren in het midden en rechts lager koetshuis respectievelijk onder zadel- (met dakvensters), tent- en schilddak (leien). Harmoniërend met woonhuis qua materiaal en stijl, accent op volumewerking.

Aan de straatkant gelegen en geïncorporeerd in de tuin zogenaamd "Capelle ten doorne" van 1757, gebouwd op de plaats waar van oudsher een kruis stond onder een doornboom. In 1900 verkocht de kerkfabriek het bedehuisje aan H.J. Landrieu, deze voorzag ze van een nieuwe Barok-getinte gevel en liet ze toewijden aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Bak- en zandsteen op arduinen plint; halsgevel met voluten bekroond door gietijzeren kruisje, op pilasters met abaccus. Rondboogdeur in dito zandstenen omlijsting met sluitstenen. Ovaalvormige zandstenen cartouche in de top met opschrift O.L.V. Van Lourdes B.V.O.

  • DESMIJTERE G. - DE SMET A. - MARTENS L. - LAMON L., Stenen mysteries in de Vlaamse Ardennen, Ronse, 1989, p. 175-178.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Heurnestraat (Heurne)

Heurnestraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.