Vrij meisjesschool in neogotische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Heurne
Straat Heurnestraat
Locatie Heurnestraat 255, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Vrij meisjesschool in neogotische stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Vrije meisjesschool in neogotische stijl van 1880, opgericht in opdracht van Mevrouw M. Landrieu tijdens de schoolstrijd en in 1921 overgedragen aan de Zusters van Sint-Vincentius a Paulo. Thans katholiek gemengd basisschooltje. Bakstenen geheel van onderwijzerswoning en lokalen met decoratief uitgewerkte tandlijst, sierankers en travee-nissen op bepleisterde plint.

Links onderwijzerswoning van drie Brugse traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat); dakvenster en houten dakrand met klossen. Getoogde vensters, spitsbogig uitlopend in het dakvenster, met roedeverdeling. Middentravee met getoogde deur onder bovenlicht.

Rechts aanleunende leslokalen van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), eerste en laatste zijn Brugse travee met spitsboogdeur onder bovenlicht en beeldnis, links beeldje van Heilige Vincentius(?), rechts beeldje Heilige Amandus staat thans in nis boven het portaal van de Sint-Amanduskerk.

In overige travee telkens spitsbogige drielichten gevat in getoogde nis. Links aansluitend, kapel opgericht in 1947 gewijd aan de Heilige Jozef.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Heurnestraat (Heurne)

Heurnestraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.