is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrij meisjesschool in neogotische stijl
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrij meisjesschool in neogotische stijl
Deze vaststelling was geldig van tot
Vrije meisjesschool in neogotische stijl van 1880, opgericht in opdracht van Mevrouw M. Landrieu tijdens de schoolstrijd en in 1921 overgedragen aan de Zusters van Sint-Vincentius a Paulo. Nu katholiek gemengd basisschooltje. Bakstenen geheel van onderwijzerswoning en lokalen met decoratief uitgewerkte tandlijst, sierankers en travee-nissen op bepleisterde plint.
Links onderwijzerswoning van drie Brugse traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat); dakvenster en houten dakrand met klossen. Getoogde vensters, spitsbogig uitlopend in het dakvenster, met roedeverdeling. Middentravee met getoogde deur onder bovenlicht.
Rechts aanleunende leslokalen van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), eerste en laatste zijn Brugse travee met spitsboogdeur onder bovenlicht en beeldnis, links beeldje van Heilige Vincentius (?), rechts beeldje Heilige Amandus staat nu in nis boven het portaal van de Sint-Amanduskerk.
In overige travee telkens spitsbogige drielichten gevat in getoogde nis. Links aansluitend, kapel opgericht in 1947 gewijd aan de Heilige Jozef.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)