Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Hoeve aan straat gelegen achterin breed sierlijk gietijzeren hek, U-vormige dienstgebouwen en vrijstaand woonhuis. Baksteenbouw op arduinen plint met verankerde gevels onder zadeldaken (kunstleien) in 1919-1920 opgetrokken. Dienstgebouwen met overhoekse tandlijst; getoogde deuren en grote rechthoekige poorten.

Ten noorden, woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen (nok loodrecht op de straat) van circa 1910 volledig heropgebouwd circa 1920, decoratief uitgewerkte houten dakrand met klossen en consoles. Gevel met sierankers; getoogde vensters en dito deur onder bovenlicht en drie treden. Rechter zijgevel met houten windveer. Baksteenbouw tegen de achtergevel uit het tweede kwart van de 20ste eeuw onder lessenaarsdak met sierlijke houten waterbord. Klein voortuintje omheind door laag bakstenen muurtje.

Ten oosten, aan de straat, stallen met breed wagenhuis op lange ijzeren latei op dito zuiltjes in het zuiden; in linker zijgevel 1920 in geelgekleurde steen in de top en sierlijk houten waterbord.

Ten zuiden, dwarsschuur met brede poort. Ten westen, stallen, in uiterst rechter travee boven de deur een arduinen jaarsteen met 1919 ingegrift.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja