• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve van het semi-gesloten type, deels opklimmend tot de 18de eeuw met toevoegingen en aanpassingen uit de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw. Heden met winkel aan de straat, rechts palend aan bedrijfsgebouw met poort en doorrit naar erf. Slecht onderhouden bakstenen gebouwen onder zadeldaken; pannen dakbedekking deels vervangen door golfplaten.

Achterin gelegen boerenwoning van zes traveeën parallel aan de straat, opklimmend tot de 18de eeuw; rechts zijpuntgevel met vlechtingen, linker zijgevel met deels bewaard aandak. Verankerde erfgevel met sporen van gele kalklaag onder de huidige grijze kleurlaag. Per twee gekoppelde steekboogvensters in groengeschilderde bepleisterde omlijstingen met duimen voor verdwenen luiken. Lage steekboogdeur in een rood en grijs gestreepte bakstenen omlijsting onder een geprofileerd druiplijstje. Achtergevel met lage steekboogdeur in grijze bakstenen omlijsting rechts van twee getraliede vensters.

De woonkamer bewaart een brede haard met beschilderde bakstenen schouwwangen en fraaie geprofileerde en midden verkropte houten haardlijst; voorts een ingemaakte wandkast.

Bakstenen bedrijfsgebouw aan straatkant voorzien van jaartal 1861 gekerfd in baksteen van linker zijgevel (in de doorrit); erfgevel bewaart nog enkele lunetten.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja