Neoclassicistisch burgerhuis en pijlerkapel

Beschrijving

Neoclassicistisch getint burgerhuis in omringend beboomd park op hoekperceel tegenover Bruullos. Blokvormig onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat), van circa 1870. Bakstenen lijstgevel midden bekroond door een breed bepleisterd driehoekig fronton met omlijste oculus. Getraliede keldergaten in de plint aan weerszij van de deur. Rechthoekige vensters en dito deur, laatstgenoemde in vlakke hardstenen lijsting. Getande houten kroonlijst, met klossen voor het fronton. Links lagere en bredere aanbouw van twee bouwlagen en vijf traveeën onder plat dak en met klimop begroeide voorgevel.

Pittoresk koetshuis met stallen uit de tweede helft van de 19de eeuw nabij de parkingang. Lang rechthoekige gebouw van drie traveeën in decoratieve baksteenarchitectuur. Overstekend zadeldak met fraai uitgesneden houten dakrand. Puntgevel (straatzijde) bekroond door windwijzer met eend op pijl. Brede korfboogvormige koetspoort met geometrische tracering in het beglaasd bovenlicht. Hoog rondboogvormig zolderluik. Langsgevel geritmeerd door brede gedrukte bogen; deuren geflankeerd door spievormige vensters. Middentravee bekroond door overkragend driehoekig frontonnetje met oculus.

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje aan de rand van de tuin in de straatbocht tegenover Bruullos. Gelede, rechthoekig bak- en hardstenen pijlerkapel midden met steen voorzien van opschrift "Uit dankbaarheid/ en/ betrouwen/ november 1918". Omlijste rechthoekige nis met beglaasd en decoratief uitgesneden houten raam. Gewit gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja