erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
27606
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27606

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aan een buitenbocht van de straat gelegen gesloten hoeve en met de noordoosthoek palend aan de straat. Als hoeve van het gesloten type reeds bestaand in de 18de eeuw. Bakstenen hoevecomplex met pannen zadeldaken. Vrijwel vierkant gekasseid erf met gewitte erfgevels en voorheen met mestput. Toegangspoort met doorrit tussen paardenstal en koestal in noordvleugel.

Ten oosten, boerenwoning van zes traveeën (achterdakschild met kunstleien), in oorsprong waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Linker zijpuntgevel met vlechtingen rest van kleinere oude kern en jaarankers 1875, wellicht tijdstip van vergroting van het huis. Decoratief uitgewerkte topanker onder andere met hart- en levensboommotief. Erfgevel met per twee gekoppelde rechthoekige vensters met hedendaags houtwerk. Licht getoogde 18de-eeuwse deur in een rechthoekige grijze bakstenen omlijsting met oren. Kelder overkluisd met twee tongewelven in noordwesthoek. Achtergevel met getoogde muuropeningen waaronder drie hoge vensters en deurbovenlicht met kleine roedeverdeling; getrapte daklijst onder brede geknikte dakoverstek op houten schoren. De woonkamer bewaart een balklaag met een aan beide uiteinden versierde moerbalk.

Ten westen, dwarsschuur met centrale, inspringende schuurpoort tussen varkensstallen; erfgevel deels met houten verankeringen. Ten zuiden, runderstal naar verluidt van 1957.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27606 (Geraadpleegd op )