Stoommelkerij Sint-Jozef

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Liersesteenweg. Aangepaste bedrijfsgebouwen van voormalige zuivelfabriek van 1925, (zie opschrift). In 1910 verlieten diverse leden de succesrijke en te klein geworden Sint-Bernardusmelkerij en stichtten op deze plaats de Stoommelkerij Sint-Jozef. Gemoderniseerd na de Tweede Wereldoorlog en uitgebreid met een afdeling flessenmelk.

Aaneengesloten bakstenen vleugels van één tot drie bouwlagen onder schilddaken (nokrichting loodrecht op de straat, kunstleien); verankerde lijstgevels met veelal aangepaste rechthoekige muuropeningen; ronde fabrieksschouw. Liersesteenweg nummer 149: uitbreiding naar ontwerp van architect C. Peeters (Wilrijk), van 1953, volgens de arduinen gedenkplaat.

• HERTELEER L., Geschiedenis van Heist-op-den-Berg 1795-1976, Heist-op-den-Berg, 1986, p. 130.

Auteurs :  Kennes, Hilde