erfgoedobject

Villa De Noenendale

bouwkundig element
ID: 27616   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27616

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Noenendale
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Villa zogenaamd "De Noenendaele" volgens gevelopschrift, gelegen in de gelijknamige wijk en met bijhorende tuin van 2 1/2 ha. Villa met art-deco-inslag gebouwd in 1930-1931 door brouwer C. Roman van de nabije brouwerij Roman, naar ontwerp van architect A. Peynsaert (Aalst). Sieranker met initialen R S van de bouwheren (Roman-Simoens) tegen de hoge schoorsteen rechts. Voornamelijk bakstenen villa met dubbele zolderverdieping onder opvallende bedaking (zwarte geglazuurde pannen). Geknikt en overstekend afgewolfd dak aan de voorzijde. Centrale deurportiek met terras tegen symmetrische voorgevel verrijkt met gestileerde bloemmotieven. Trappenhuis rechts opzij verlicht door vensters met glas-in-loodramen, het onderste in traditionele stijl stelt Sint-Joris met draak voor, het hogere erboven met vogels in art-decostijl. Achterzijde villa op sous-terrain met modernistische ronde uitbouw toegevoegd begin de jaren 1940 voorzien van buitentrap en terras. Grote portiek palend aan linker zijgevel gedicht tot veranda.

In de tuin achter de villa: volière, serre, voormalige conciërgewoning en paardenstallen uit de jaren 1940 in hoevestijl.

Voortuin en onmiddellijke omgeving van de villa met bewaarde gestructureerde aanleg uit begin jaren 1930 met geschoren vormen en hagen van Buxus en Taxus. Achtertuin in landschappelijke stijl aangelegd in 1940-1945, gebruik makend van het golvend relïef en met uitkijken onder meer op het omgevend landschap. Evenwichtige verhouding tussen wintergroene en bladverliezende boom- en plantensoorten, vijver in achtvorm met brugje.

  • VAN DER LINDEN G., Tuin bij het huis "Noenendael", onuitgegeven notities van 12.02.1996.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa De Noenendale [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27616 (Geraadpleegd op 22-01-2021)