• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Hoeve van het semigesloten type ingeplant tegenover Vijfweg en zijdelings (ten zuidwesten) palend aan een landweg. Hoeve in oorsprong minstens opklimmend tot begin 19de eeuw en al sedert vijf generaties bezit van de familie De Bock. Voornaamste hoevegebouwen opgesteld in U-vorm met verhard erf geopend opzij naar het zuidwesten; uitgebreid circa 1900. Breed ijzeren toegangshek aan bakstenen hekpijlers.

Achterin gelegen boerenwoning van zeven traveeën parallel aan de straat, naar verluidt verhoogd met bovenverdieping en aangepaste voorgevel in 1930, totale vernieuwing van het huis met uitzondering van de voorgevel circa 1950. Gecementeerde voorgevel met steekboogvormige vensters in geschilderde rechthoekige omlijstingen met oren. Omlopende kroonlijst.

Opvallend bouwvolume aan de straat gevormd door in 1945 nieuw gebouwde L-vormige bakstenen bedrijfsgebouwen onder afgewolfde pannen zadeldaken en midden gemarkeerd door een hoog opgaand en uitspringend poortgebouw van twee verdiepingen onder schilddak. Brede korfboogpoort met boog op decoratief uitgewerkte pilasters.

Ten zuidwesten, aan landweg palende bakstenen bedrijfsvleugel onder golfplaten zadeldak, naar verluidt binnenin met bouwjaar 1900. Erfgevel met drie rechthoekige wagenpoorten onder houten latei en links afgeronde hoek.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja