Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met omringende, voornamelijk achterliggende tuin. Axiaal ijzeren toegangshek aan vierkante bakstenen hekpijlers met arduinen dekplaat en tussen lage bakstenen afsluitingsmuren eindigend bij de blinde zijpuntgevels van de beide koetshuizen die de voortuin zijdelings begrenzen. Gekasseide oprit en tuinpad rond het cirkelvormig grasperk in de voortuin.

Ruim rechthoekige dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak (pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Beraapte lijstgevel met symmetrische opstand, begrensd door imitatiehoekkettingen. Twee brede getraliede keldergaten rechts in de bepleisterde plint. Bepaalde beraapte gevelelementen met gele beschildering zoals spiegels onder de benedenvensters. Horizontaliserende, fijne gewitte geprofileerde lijsten. Rechthoekige muuropeningen; persiennes op de benedenverdieping. Horizontale banden ter markering van het uitspringende deurrisaliet. Vlakke hardstenen deuromlijsting op neuten. Gewitte houten kroonlijst op klossen. Recent vernieuwd houtwerk. Kleine aanbouwsels aan weerszij van één bouwlaag onder lessenaarsdak.

Vlakke, opnieuw bepleisterde achtergevel. Twee gelijkaardige koetshuizen in de voortuin onder wolfsdak (nok loodrecht op de straat, links met leliepannen, rechts met golfplaten). Langgerekte rechthoekige constructies met beraapte lijstgevel van vijf traveeën; midden voorzien van brede korfboogpoort en aan weerszij smallere, overwegend blinde korfboogvelden.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja