Hoeve

Gemeente Oudenaarde
Status Verbouwd of Gesloopt

• Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Rest van vroegere semi-gesloten hoeve, schuilgaand achter nummer 8. Lang en laag zijdelings ingebouwd boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de 18de eeuw. Links woonhuis van vier traveeën met jaartal 1726 op versierde moerbalk; twee rechtse traveeën met jaartal 1787 op versierde moerbalk waarschijnlijk wijzend op latere vergroting. Verankerde en gewitte bakstenen voorgevel op gepikte plint. Rechts breed houten bolkozijn met verankerde balkkop zichtbaar boven de middenstijl. Lage steekboogdeur. Middenin, twee kleine steekboogvensters met sponning en bepleisterde omlijsting met oren. Links hoog houten bolkozijn naast een getoogde deur onder een geprofileerde druiplijst. In de oudste linker travee, sporen van vakwerkbouw in linker zijgevel en van een verdwenen schoor onder de moerbalk. Twee bewaarde vroegere open haarden (rug aan rug) en balklaag op moerbalken.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke