Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie, staand op een oud vroeger boerenerf waarvan het huis midden 19de eeuw werd vergroot. Woning ingeplant opzij van ruime tuin, bij testament in 1897 geschonken aan de kerkfabriek om te dienen als pastorie. Na aanpassings- en herstellingswerken in 1902 betrokken als pastorie. Aan de straat tuin afgesloten door bakstenen muur van 1909 en muur met hekwerk; een breed en smal ijzeren toegangshek, beide tussen bakstenen hekpijlers met hardstenen dekplaat. Lang en ruim dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien in plaats van vroegere pannen), uit midden 19de eeuw, voornamelijk inwendig sterk aangepast circa 1900. Lijstgevel met rechthoekige muuropeningen begrensd door pilasters met Ionisch kapiteel. In 1987-88 vernieuwde gevelbekleding en houtwerk. Driedelige overwelfde kelder mogelijke rest van oud boerenhuis.

Vroeger bijhorende stallen en schuur van hoeve gesloopt.

• Pastorie Ename, Liber memorialis.