Groot gesloten hoevecomplex

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Groot gesloten hoevecomplex

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Groot hoevecomplex

Beschrijving

Groot hoevecomplex waarvan de verankerde bakstenen hoofdgebouwen een hoeve van het gesloten type vormen met dominant volume van de woning, voornamelijk daterend van circa 1860 doch voorafgegaan door een oudere grote hoeve, volgens Ferrariskaart van 1771-77. Grotendeels gekasseid erf met vroegere mestvaalt aan zuidwestzijde. Ingang via poort in straatvleugel, nu in onbruik.

Ten noordwesten, imposant boerenhuis opgevat als symmetrisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee hoge bouwlagen onder zadeldak (pannen), midden bekroond door houten klokkenstoeltje onder zeszijdige zinken spits. Jaartal 1860 als bouwjaar woning ingegrift in latei van de rechthoekige hardstenen deuromlijsting in de erfgevel, boven getraceerd bovenlicht. Erf- en achtergevel met licht getoogde vensters op hardstenen lekdrempel. Getrapte bakstenen daklijst onder de gewitte houten kroonlijst op klossen. Twee rondboogvormige zoldervensters en een topoculus in beide zijgevels. Nogal sterk verwaarloosde bedrijfsgebouwen met gewijzigde en een aantal gedichte muuropeningen.

Ten zuidoosten, afzonderlijk zijdelings aan de straat grenzend wagenhuis onder pannen zadeldak en met drie brede wagenpoorten onder houten latei.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

Aanvullende informatie

Het afzonderlijk zijdelings aan de straat grenzend wagenhuis onder pannen zadeldak, is niet langer bewaard.

• Informatie verkregen van de stad Oudenaarde (03/01/2022).
Auteurs: Jacobs, Els