Hof ten Beemd

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Beemd

Beschrijving

Op straathoek met landweg gelegen zogenaamd "Hof ten Beemd", gesloten hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw op oudere kern rond vierkant gekasseid erf. Verankerde baksteenbouw met gewitte erfgevels onder zadeldaken.

Ten noordwesten, boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag met tandlijst op gepikte plint (pannen, nok loodrecht op de straat). Licht getoogde muuropeningen; vensters met arduinen lekdrempels, deur onder bovenlicht in 19de-eeuwse bakstenen omlijsting met oren en neuten in vijfde travee, alternerend blinde lunetten op mezzanino. Erfgevel op gepikte plint met rechthoekige voorheen beluikte vensters in vlakke omlijsting, voorts identiek aan bakstenen voorgevel met vernieuwde luiken. Interieur: Vlaamse schouw en houten muurkastje. Vrijstaande armpomp voor voorgevel.

Ten noordoosten, stallen (golfplaten, nok parallel aan de straat) met licht getoogde deuren, rechts rechthoekige veldpoort.

Mestvaalt in de oosthoek van het erf. Ten noorden, achter boerenhuis gelegen vroeger bakhuis (pannen, nok parallel aan de straat) met vlechtingen in rechter zijgevel. Ten noorden daarvan vroeger wagenhuis met twee brede wagenopeningen onder houten balken.

Ten zuidoosten, hoge stallen (golfplaten, nok loodrecht op de straat) met rondbogige deuren. Ten zuidwesten, dwarsschuur met toegang tot het erf heropgebouwd in 1989. Ten westen, 20ste-eeuwse loods.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja