Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Vroegere pastorie van 1856 gelegen ten zuidoosten van de kerk achterin grote ommuurde en beboomde tuin gelegen, gebouwd ter vervanging van de pastorie van 1727. Op het moment van inventarisatie in restauratie.

Westelijk georiënteerd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat); geprofileerde architraaf met kroonlijst op klossen. Verhoogde begane grond en middenrisaliet onder driehoekig fronton. Bouwlaag gescheiden door twee arduinen lijsten. Voorheen beraapte en nu bepleisterde en geelgeschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen; voorheen omlijste vensters met arduinen lekdrempel en vernieuwd houtwerk en rechthoekige deur met twee treden gevat in hardstenen omlijsting met bekronend driehoekig fronton. Voorheen bepleisterde achtergevel met licht getoogde muuropeningen en vernieuwd houtwerk. Zijgevels met middenin licht getoogde vensters op beide bouwlagen en in dakverdieping, twee oculi aan de dakaanzet. Links zijgevel met laag aanbouwsel onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat).

Interieur: hal en grote kamers met rijkelijk stucversiering en trap in neoclassicistische stijl. Gedrukt tongewelf in kelder.

Ten westen, tegen de kerkhofmuur vroegere serre. Vrijstaande armpomp vooraan in de tuin.

Pastorie uit de jaren 1970 staat rechts voorin de tuin ingeplant.