Hoeve Opsomer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Opsomer

Beschrijving

"Hoeve Opsomer" aan straat gelegen met twee grote linden aan de toegang. Gesloten vierkante hoeve uit de 18de eeuw en aangepast begin 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken rond deels gekasseid en geplaveid erf met middenin mestvaalt.

Ten noordwesten, onderkelderde boerenwoning naar verluidt van 1840; acht traveeën en anderhalve bouwlaag (pannen, nok parallel aan de straat); doorlopende baksteenlijst onder mezzanino. Licht getoogde beluikte benedenvensters met arduinen lekdrempel, licht getoogde deur gevat in 19de-eeuwse bakstenen omlijsting met oren en neuten, drie treden, bovenlicht met geometrische ijzeren tracering. Afgeronde alternerend blinde bovenvensters. Rechter zijgevel met jaarankers 1807 en licht getoogde vensters. Links, aanbouwsel onder lessenaarsdak; wellicht vroegere woonkamer bewaart vroegere schouw met inscriptie "Joannes B.O. Anno 1769", verwijzend naar voormalige eigenaar J. Baptist Opsomer. Achtergevel boerenwoning identiek aan erfgevel. Interieur: Vlaamse schouw met bordenrek.

Ten zuidwesten, stallen (pannen, nok loodrecht op de straat) met breed dakoverstek op daklijstbalken, middenin zolderlaadvenster. Licht getoogde deuren.

Ten zuidoosten, dwarsschuur (kunstleien, nok parallel aan de straat) met brede rechthoekige veldpoorten, waarvan één toegangspoort. Links, poort aan erfgevel bewaart naamopschriften uit 1810, 1846 en 1872.

Ten noordoosten, hoge dwarsschuur (golfplaten, nok loodrecht op de straat) met tandlijst, licht getoogde deuren en twee brede korfbogige veldpoorten met versierde stijlen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja