't Inrijhof ten Eede

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Melden
Straat Ten Eede
Locatie Ten Eede 2, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed 't Inrijhof ten Eede

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Zogenaamd "t Inrijhof ten Eede" op het einde van de weg gelegen hoeve met losse bestanddelen in U-vorm, in kern uit de eerste helft van de 18de eeuw en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Baksteenbouw onder zadeldaken.

Ten westen, toeganspoort met brede rechthoekige doorrit bewaart houten gebint. Ten noordwesten, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen dak (nok loodrecht op de straat); ten westen onderkelderd (gewelfd). Naar verluidt met strodak tot 1928, toen ramen vernieuwd en na de Tweede Wereldoorlog erfgevel beraapt. Erfgevel: beraapt op gepikte plint met rechthoekige muuropeningen met I-balken met ijzeren rozetten. Achtergevel: gewit met tandlijst op gepikte plint, zelfde muuropeningen als erfgevel. Interieur: alle kamers met balklaag met mooi versierde 18de-eeuwse moerbalken waarvan één met inscriptie 1743 in de woonkamer.

Ten zuidwesten, dienstgebouw (golfplaten, nok parallel aan de straat) uit midden 20ste eeuw. Ten noordoosten, schuur (golfplaten, nok parallel aan de straat) uit de 19de eeuw met resten van vakbouwwerk, licht getoogde deuren en centrale brede veldpoort met houten balk.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ten Eede

Ten Eede (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.