Hoeve 't Bekehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Bekehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Bekehof

Beschrijving

" 't Bekehof" achter gietijzeren hek gelegen deels omhaagde hoeve in L-vormige aanleg minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.

Ten noordoosten, boerenwoning van de jaren 1860, naar verluidt in opdracht van de toenmalige burgemeester J. Vanderstraeten opgetrokken. Zeven traveeën en anderhalve bouwlagen (nok parallel aan de straat); dakruiter. Naar verluidt tot begin 1900 met strodak. Beraapte, heden beschilderde lijstgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige beluikte muuropeningen met geprofileerde omlijsting en arduinen dorpels op begane grond, wisselend blinde lunetten met dito omlijsting en lekdrempels op mezzanino. Linker zijgevel met jaarankers 1860 en lunet. Bakstenen achtergevel met tandlijst en nagenoeg zelfde ordonnantie, rechts aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Ten westen, wellicht minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw, lange L-vormige koe- en paardenstal onder mank zadeldak; gewitte gevel met tandlijst, gecementeerd in de vier rechter traveeën. Ten noorden, aangebouwd bakhuis aan achtergevel (nok loodrecht op de straat). Loodrecht gelegen stal heeft afgeronde hoekpenanten met tandlijst en laadvenster met houten luik en dito latei in linker zijgevel. Mestvaalt voor de stallen.

Ten oosten, twee gebouwtjes gebruikt als stapelplaats.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja