Afspanning en hofstede 't Moriaanshoofd

Beschrijving

Zogenaamd "t Moriaanshoofd" aan straat gelegen, naar het zuidwesten georiënteerde vroegere afspanning en hofstedeke; in de loop van de tweede helft van de 18de eeuw vrij grote hoeve, eind de jaren 1860 uitgebreid, in opdracht van toenmalige burgemeester A. Vanderstraeten. Tot 1934 was het gemeentehuis hier gevestigd. Heden wordt deze herberg als hotel en restaurant uitgebaat.

Baksteenbouw van tien traveeën met verankerde geelgeschilderde gevel met tandlijst onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Licht getoogde vensters en centrale rechthoekige deur met hardstenen omlijsting op neuten. Rechter zijgevel met twee licht getoogde vensters.

Interieur: Vlaamse schouw. Gewelfde kelder. Links, lagere aanleunende vroegere inrijpoort onder zadeldak (pannen). Stallen zijn nu tot kamers verbouwd.

• DEVOS P., De gemeentehuizen in Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 720-722.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja