erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
27726
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27726

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ten zuiden van de kerk, achterin gelegen hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw met losse bestanddelen rond groot vierkant erf. Geheel staat op de plaats van het vroegere neerhof van het zogenaamd "Klein Kasteelke" en was de enige toegang tot het versterkte kasteel. Van de oorspronkelijke hoevegebouwen uit de eerste helft van de 17de eeuw is behalve de vierkante vorm niets overgebleven. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.

Ten noorden, achterin deels ommuurd erf toegankelijk via gietijzeren hek tussen bakstenen pijlers, gelegen boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag (nok loodrecht op de straat). Witgeschilderde gevel met overhoekse tandlijst op plint met schijnvoegen. Licht getoogde vensters, arduinen lekdrempels en vernieuwde ramen met houten luiken, rechthoekige deur met bovenlicht. Ten noordwesten, aanbouwsel onder lessenaarsdak met poortopening met houten latei. Flankerend vroeger bakhuisje (nok loodrecht op de straat).

Ten noordoosten, recente veranda. Ten zuidoosten, stallen, dwarsschuur en haaks aanbouwsel; negen traveeën (nok parallel aan de straat). Veldpoort in de zuidelijke travee. Achtergevel met duiventil in het dak.

Ten zuidwesten, L-vormige dwarsschuur van vijf traveeën met gewitte gevel met steunberen (nok parallel aan de straat) en grote poortopeningen. Ten noorden, in de zolder van de schuur, balk met inscriptie van het jaartal 1790.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27726 (Geraadpleegd op )