Schooltje met onderwijzerswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Mullem
Straat Mullemstraat
Locatie Mullemstraat 22, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed School met aanbouw

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Schooltje van 1880 in straatbocht gelegen. Verankerde baksteenbouw onder verspringend zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Lijstgevel met houten klossen en overhoekse tandlijst op gecementeerde plint. Rechts, onderwijzerswoning van het dubbelhuistype; drie traveeën en twee bouwlagen, verhoogde begane grond met licht getoogde vensters met arduinen lekdrempels, licht getoogde deur met bovenlicht, bordes met bakstenen omheining. Rechts, gecementeerde zijgevel met schijnvoegen en jaarankers 1880.

Linker deel, zes traveeën en anderhalve bouwlaag. Twee licht getoogde deurnissen, één in de eerste en één in de laatste travee waartussen twee grote later aangebrachte rechthoekige vensters met I-balken met rozetten. Op de halve bouwlaag, in de eerste en laatste travee een rondbogige beeldnis met heiligenbeeldje, waartussen vier licht getoogde nissen. Recentere uitbreidingen. Aanleunende kapel van circa 1960.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Mullemstraat

Mullemstraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.